fredag 10 augusti 2012


MISSTÄNKT KENNELHOSTA efter semestern

en av hundarna som började 1 aug har tyvärr börjat hosta. 
det innebär att han förmodligen även smittat sina kamrater som är här.
alla får inte symptom men läs texten nedan. tänk på att inte låta era hundar träffa andra hundar även om den inte insjuknar. vi får alla hoppas att det är den lindriga varianten vilket betyder att vissa av hundarna kommer hosta i några dagar medan andra går helt utan symptom. 

KENNELHOSTA 
Vid kennelhosta får hunden ofta kraftig hosta som påminner om kikhosta hos människa. Det finns flera olika smittämnen som kan orsaka kennelhosta. Det förekommer både att det är flera smittämnen som "tillsammans" orsakar kennelhosta och att det är ett enstaka smittämne som gör hunden sjuk.
 
Hostan kommer ofta mycket akut. Det är vanligt att hunden hostar till den kräks. Det som kommer upp är ofta ett vitt eller genomskinligt slem som är svårt att torka upp då det är "halt". Ägaren tror ofta att hunden har satt något i halsen. Hunden kan ha feber men det är också vanligt att hunden är lika pigg som vanligt. Hostattackerna utlöses ofta av att hunden drar i kopplet, blir väldigt glad eller kommer ut i kyla.
 
Om du misstänker att din hund verkligen har något i halsen ska du alltid kontakta veterinär
 
Vad orsakar kennelhosta? 
 
Flera virus och bakterier kan orsaka hosta hos hund. De smittämnen som man säkert vet ger kennelhosta är hundens parainfluensavirus typ-2 och bakterien Bordetella bronchiseptica, men flera andra smittämnen misstänks också kunna ge kennelhosta exempelvis hundens adenovirus typ-2, hundens herpesvirus typ-1, mykoplasma-arter, streptokocker, pasteurella-arter, koliforma bakterier och pseudomonas-bakterier.
 
Hur sprids kennelhosta? 
 
Smittan överförs framför allt när en sjuk hund kommer i kontakt med en annan hund. Viruset/bakterien förs vanligen över via direktkontakt (genom nos till nos-kontakt eller via hosta/nysningar).
Smittan kan också föras vidare via vattenskålar, leksaker, pinnar och annan indirekt kontakt. Just Bordetella bronchiseptica kan leva länge utanför hunden medans hundens parainfluensavirus inte klarar sig utanför hunden någon längre tid.
Att hunden vistas på hunddagis eller på platser där många hundar rastas gör att risken att den smittas ökar. Tyvärr kan hunden få kennelhosta flera gånger i livet. När din hund har kennelhosta bör den inte få träffa andra hundar eller vara på brukshundklubbben eller den allmänna rastgården. Vid en okomplicerad virusinfektion smittar hunden första sjukdomsveckan men vid infektion med Bordetella bronchiseptica kan hunden smitta flera veckor upp till flera månader även efter att hostan slutat. Tyvärr vet vi sällen vilket smittämne som orsakat kennelhosteutbrottet.
 
Diagnos 
 
Det är sällan aktuellt att ta prover för att veta vilket smittämne som orsakat hundens hosta men man kan ta svabbprov från nässekret eller prov från luftstrupen. Provet kan sedan användas för att odla fram bakterier eller virus. Man kan i en del fall genom ett blodprov kontrollera om hunden har antikroppar mot virusinfektionen. Antikropparna kan tyda på genomgången eller pågående infektion, men det kräver att hunden inte är vaccinerad mot kennelhosta.
 
Vad ska jag göra med min sjuka hund? 
 
I de allra flesta fall krävs ingen behandling men alla sjuka hundar ska vila och ta det lugnt. Tänk på att även promenader är motion. Håll gärna hunden varm om ni går ut när det är kallt eller om hunden måste sitta i bilen en stund. Ett täcke som passar hunden värmer bra. I en del fall kan man ge slemlösande medicinering efter rådgivning från veterinär. Om hunden har en skrällande hosta kan eventuellt hostdämpande mediciner ges. Glöm inte att tempa hunden om du misstänker att den har feber. Tempen kollas med en vanlig "rektal"termometer i gumpen. Vi rekommenderar inte att du använder örontermometer då dessa inte är utprovade till hund.
 
Om du är osäker på diagnosen eller om hunden får svårt att andas eller har kvarstående feber eller dämpade hostningar ska du omedelbart kontakta en veterinärklinik för rådgivning.
 
Hur länge smittar hunden när den har kennelhosta? 
 
Om kennelhostan är orsakad av hundens parainfluensavirus typ 2 utsöndrar hunden viruset den första veckan som den hostar. Vid en infektion orsakad av Bordetella bronchiseptica kan bakterien utsöndra bakterien i flera månader. Andra smittämnen utsöndras under andra tidsperspektiv. Så länge som smittämnet utsöndras kan hunden också vara smittförande. Det innebär att hunden i teorin kan vara smittsam länge efter en genomgången infektion. Vi följer Svenska Kennelklubbens rekommendation/regel om en månad karens efter genomgången infektion. Karenstiden gäller även om bara de andra hundarna i familjen varit sjuka
 
Är kennelhosta farligt? 
 
I de allra flesta fall är kennelhosta en helt ofarlig infektion men det förekommer att hundar blir riktigt sjuka i samband med kennelhosta. Ofta har hunden då drabbats av en lunginflammation som följd av kennelhostan. I de fall vi konstaterar att hunden har lunginflammation sätter vi in antibiotika.
 
Okomplicerad kennelhosta ska inte behandlas med antibiotika. Antibiotika hjälper inte mot virusinfektioner och även när kennelhostan är orsakad av Bordetella bronchiseptica är det bra om immunförsvaret får en chans att klara av infektionen själv. Genom att använda antibiotika när det inte behövs ökar risken för att bakterierna blir motståndskraftiga mot antibiotikan så att den inte hjälper när det verkligen behövs.
 
Vaccination 
 
Det finns i dag vaccin mot kennelhosta. De vaccin som finns skyddar inte hunden helt från att få kennelhosta men många vaccinerade hundar blir inte sjuka alls eller får mycket milda symtom. Vaccinationen har kortare effekt än vaccin mot andra smittämnen så hunden måste vaccineras minst varje år, kanske till och med en gång i kvartalet. På Djursjukhuset Malmö har vi 2 olika riktade vaccin mot kennelhosta; ett som injiceras i nackskinnet som skyddar mot parainfluensainfektion samt ett som ges i näshålan som skyddar både mot parainfluensa- och Bordetella bronchiseptica-infektion.
 
Chaterine Kolander
Leg.vet
 

Inga kommentarer: