måndag 9 november 2009

WHIPPET
hane 47-57cm tik 44-47 cm
kg

PRAKTIKANTENS RASSTANDARD

rasen fick sitt uppsving i norra england i slutet av 1800talet då gruvarbetare fick upp ögonen för den. whippeten var både billiga i drift och väldigt effektiva på att fånga en och annan kanin.
idag visas rasens snabbhet i sk. dragrace där hunden jagar efter en trasa
whippeten ska vara glad, öppen och ha en harmonisk inställning till sin tillvaro. whippeten har stort behov av närhet. hunden är tillgiven vänligt.
whippeten älskar bekvämlighet.
som vuxen är whippeten oerhört lugn och tystlåten men räknas ändå som en sportig och aktiv hund som alltid är pigg på promenader.
hunden har god aptit
klipp klorna en gång i veckan

KAMILLAS KOMMENTAR

på dogis har vi två whippetar. NELLIE som är 4 och som jag känt sen hon var valp och BOYD som är en ny bekantskap. BOYD har 13år på nacken men är fortfarande rätt så fit i kroppen.
båda är tysta och båda älskar att sova varmt och skönt.
i skogen kan man se en del av NELLIES jaktintresse. att jaga efter andra eller om nåt vilt syns till är populärt. turligt nog är det en lydig dam
BOYD är mer stillsam. väldigt stillsam. hans första dag här var jag osäker på om det kanske var så att han var osynlig för dom andra hundarna.
det som kan sägas om en hund med stor jaktlust och en hund som jagar på syn är att annat än en trasa kan trigga jakt beteendet jaga ikapp och döda. jag tycker därför att det är viktigt att ha en god inkallning om man har en whippet som sätter efter cyklister, joggare, roller blades åkare eller barn som springer och slänger omkring med sina vantar.
att det finns en snabb jakthund som kan glimra till i detta annars så stillsamma väsen tycker jag man ska ha förståelse för. med den vetskapen kan man berömma hunden då den inte tänder på sina jaktcylindrar utan förblir lugn. börja redan från valp då full jaktlust inte tänts än.
på en äldre hund som redan drar igång får man berömma att den lugnar sig och hålla den i koppel tills inkallningen sitter i de vardagssituationer som triggar "springa efter -fånga" DNA:t.
det är lättare att kräva att hunden stannar om den får utlopp för sin jaktlust under ordnade former som rag-racing.
jag har själv lagt vinthundar i ett fack som är ej smörigt inför nya bekantskaper på gränsen mot total nonchalans. däremot kan dom vara väldigt mysiga mot människor dom känner.
allra tydligast tycker jag att det är att dessa hundar mer än andra uppskattar en skön plats att vila på och ogillar kylan ute om dom inte är klädda för det.



Inga kommentarer: