lördag 31 januari 2009

INVÄGNING

när vi flyttar så gäller nya regler för mått inomhus. dom är baserade på vikt inte mankhöjd som tidigare. så väg er hund och jämför med rasstandard.
jag antar att allas mål är att hålla hunden lagom. det ger ett långt liv. överviktiga hundars liv blir ofta kort och slitsamt. lederna orkar inte med belastningen och hjärtat får jobba på tok för hårt.
regeln är- revbenen ska kännas men inte synas.

om ni har en hund som inte är särskilt hungrig. lite knusslig på maten och där revbenen syns rekommenderas olja eller ister i maten. välj ett energitätt foder. kolla om hunden äter bättre om maten serveras i ett socialt sammanhang eller om den vill äta ifred.

om ni inser att ni har en överviktig hund så börja med att kolla hur mycket extra ni bjuder hunden på under dagen. lägg all gotta och alla rester som skulle hamnat i hunden i en skål under en dag. väg även godiset ni alltid har till hands. kolla sen hur mycket av det som finns kvar på kvällen.
en tankeställare?
hunden spjälkar fett inte kolhydrater. det ända sockret gör är att förstöra tänderna. dåliga tänder leder till dålig andedräkt och tandläkar besök. så börja med att minimera det där extra som hunden får från människans bord. ge ben och svår tuggade grönsaker. typ en morot.
räcker inte denna åtgärd så är det dax att dra ned på fodret.
se till att blötta upp fodret och låta det svälla. då får hunden en bättre mättnadskänsla. allt som inte sväller innan det hamnar i magen sväller i magen.
bytt inte till ett skräpfoder som rekommenderar stora volymer i varje portion. såna foder innehåller säkerligen en hel del kolhydrater som inte hunden kan tillgodogöra sig men som sabbar tänderna och ser till att bajspåsen blir mer än välfylld.
det är ingen ide att matsmältingssystemet ska processa en massa mat till ingen nytta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Wohooo! Hus!!!!! Jag ær så glad før er, detta blir superbra! Mariehem ær fint och praktiskt.

Gillar det du skriver om hundar och hundfilosofi. Så sant!

:DDDD