fredag 30 januari 2009

GRUPPDYNAMIK

det är spännande att se hur personligheter kommer samman och hur gruppen förändras i och med att nya individer tillkommer eller att de yngre hundarna blir äldre.
som jag ser det finns det flera olika funktioner i en grupp och därför är det oftast inga problem att plocka in hundar i en grupp så länge hundarna är lite olika.
i och med att dom är olika kommer alla finna sin roll. inga behöver slåss om en och samma uppgift. i en mindre grupp får en individ fler uppgifter.
när yngre växer upp kommer deras personlighet göra att de aspirerar på olika jobb. där det finns en lucka eller den yngre möter litet motstånd kan den blomma ut.
smart är ju att den lydigaste hunden avgör om vi ska försöka mota bort ett hot som någon uppmärksammat. stannar den och följer mig så gör resten oftast lika.
kanske provar en yngling att sticka men får då hantera allt själv. följer vi efter så går vi med på att den självutnämnda nya truppledaren ersatt den tidigare.

när det gäller fruntimmer som löper så är det så att ingen väljer mucka gräl med den som har första tjing på tjejen. men skulle denna bli ouppmärksam bjuds det så klart på tillfälle....
jag ser till att vara den som har första tjing på tjejen. och safear genom att ha hanen som jag tror har första tjing går i koppel utmed. det betyder i denna grupp ari.
det är hans -jag vaktar flickan beteende- man kan se om han är lös. då väljer han alltid att gå så tätt det går och sträcka upp sig lite extra om nr två-seke också verkar visa intresse.
vakten försvinner då jag har han kopplad. han känner att jag har vakta flicka rollen då.
men visst försöker han emellanåt charma damen i fråga. men jag tolererar endast en snabb öronslickning. inge lukta rumpan eller juk. en skarp blick brukar räcka gott för att markera att jag tycker han börjar närma sig gränsen.

dom yngre med könsdrift riktar sin lust mot andra ej löpande flickor.
dom flesta damer kan säga ifrån.
finns det någon som inte kan så är det min uppgift att säga stopp. ingen ska känna sig antasdad!

hur de äldre bemöter de yngre är olika. vissa går med på ett evigt pussande medan andra fräser av dem helt kort. vilka de yngre tyr sig till varierar. men det är inte ovanligt att en odåga som har svårt att varva ner placerar sig nära en som fräst av dom för en stunds sömn.
när könsmognaden kommer brukar de äldre vilja leka.
det är pinnlekar. för att veta att hungrigast behåller godset-eller tar det.
brottarlekar eller jaga lekar. för att mäta krafter och lära hunden att jaga och slåss. det är bra att ha en god jaktkamrat som kan slåss om fiender skulle finnas. samtidigt visa att starkast kan vara snällast. bara för att styrkan och tänderna finns behöver de inte användas.

en spännande sak är intresset för viltspår. inte alltid optimalt att ha flera goda jägare som tänker att de kan fara iväg på egen jaktresa. flera som endast visar spår funkar däremot hur fint som helst. som med sin iver visar hur färskt nåt känns men som vänder för att dom vill ha med sig alla. en valp gör ju ofta så den alltid är lite mindre självständiga då.
ser man till att berömma att de vänder och kommer då så kan vi befästa ett beteende vi vill behålla.
har man en hund som lärt sig jaga och är självständiga nog för att dra iväg behövs en inkallning som funkar trots den stora lockelsen.

Inga kommentarer: